PER UN NADAL SOSTENIBLE

 

El Nadal és temps d'excessos consumistes i alimentaris, comprem més que en cap altra època de l'any i sovint ens deixem endur per l'esperit nadalenc, adquirint molt més del que necessitem. El GOB ha editat una guia per a celebrar un Nadal més responsable i sostenible, sobretot a l'hora de comprar regals. Recomana, sobretot, ser conscients de què necessitem i contemplar la publicitat amb ulls crítics, atès que la majoria de vegades és enganyosa.
La guia, editada en pdf, es pot descarregar des de la web de l'organització.

Els regals, diu el GOB, és millor comprar-los en comerços de sempre i, si es pot, prioritzar el comerç just i els productes artesans. Les joguines, millor educatives i, de ben segur, evitar les que siguin bèl·liques i sexistes. De cara al medi, sempre són millor les joguines que no necessiten piles. I com menys embalatges continguin, millor.

Pel que fa a l'arbre de Nadal, és millor decorar el que tinguem al jardí que no pas comprar el tradicional avet, perquè té poques possibilitats de sobreviure després. Si fem el pessebre, es recomana no fer servir plantes vives del bosc, com molsa o cirerer de pastor; s'hi poden posar trossos d'escorça, branques mortes o altres restes vegetals.

Quant als residus, els ecologistes recomanen seguir la norma de les tres erres (3R): reduir, reutilitzar i reciclar. A banda d'evitar plàstics i embalatges excessius, cal separar la brossa i aprofitar tant com es pugui.

La guia inclou també una sèrie de recomanacions per a l'administració i un recull d'enllaços relacionats amb compres de Nadal sostenibles i ecològiques.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.