L’accident de Txernòbil

L’accident de Txernobil, és l’accident nuclear més greu de la història. Un dia qualsevol a la central nuclear de Txernobil es va produir una explosió d’hidrogen acumulat dins del nucli durant un experiment en el qual se simulava un tall de subministrament elèctric.

[@more@]

Minuts després de l’accident, les flames afectaven diversos pisos i s’apropaven perillosament a un altre edifici. El comportament dels bombers durant les tres primeres hores de l’accident va evitar que el foc s’estengués a la resta de la planta. Encara així, van demanar ajuda a bombers d’altres ciutats a causa de la magnitud de la catàstrofe. Dos dies després, hi havia 18 ferits molt greus i 156 ferits amb lesions mitjanes produïdes per la radiació. Encara no hi havia una xifra oficial del nombre de morts.
L’evacuació de la ciutat de Txernobil i de l’àrea compresa en un radi de 36 km no es va dur a terme fins passats sis dies de l’accident. Per a llavors ja n’hi havia milers d’afectats per lesions produïdes per la radiació

L’explosió va provocar la major catàstrofe en la història de l’energia nuclear. En el moment de l’accident moriren 31 persones i al voltant de 350.000 persones van haver de ser evacuades. La radiació es va estendre a la major part d’Europa. Ucraïna va continuar utilitzant Txernobil ja que no tenia diners per construir una altra central fins que en el 2000 la Unió Europea i altres organitzacions van donar diners per millorar altres centrals del país i que Txernobil tancà definitivament. Avui en dia s’estima que la xifra de morts a causa d’aquest esdeveniment fou de 200.000 morts i se’n preveuen uns 93.000 més per càncer.

Comentari:

L’energia nuclear no és perillosa si s’usa de la manera correcta. Si es prenen les mesures adequades i es passen els controls oportuns, no té per què haver-hi accidents. El problema és que en Txernobil es van desactivar les mesures de seguretat, motiu pel qual es desencadenà aquesta tragèdia. Una solució per evitar el risc nuclear seria buscar altres fonts alternatives que no siguen tan perilloses i contaminants com la nuclear. Però, a hores d’ara, aquestes noves font energètiques no s’han desenvolupat suficientment. Què hi fem mentretant?

Més informació ací

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.